Przy optymalnym doborze kół do piekarni ważne są następujące informacje:
(W nawiasach podane najbardziej optymalne typy kół)
Wytrzymałość koła na wysoką temperaturę jest jednym z ważniejszych parametrów przy doborze zestawów kołowych, jednak istotne są również pozostałe warunki pracy. Jednymi z ważniejszych z nich są rodzaj posadzki i środowisko pracy, w jakim są użytkowane. Determinuje to również wybór następujących parametrów zestawu kołowego:
Należy spojrzeć na wymagania, jakie stawiane są przed zestawami kołowymi do wózków piekarniczych na podwyższone temperatury. Do najbardziej istotnych należą:
Warunki pracy/wymagania | seria koła | |||||||
LTW | PR | MTW | STW | RHT | XTW | Z | ||
bardzo wysokie temperatury | - | √ | √ | √ | - | √ | √ | |
czas pracy w skrajnych temperaturach | - | - | √ | - | - | √ | √ | |
chropowate posadzki | - | - | - | √ | √ | - | √ | |
przenoszone wysokie obciążenie | √ | √ | √ | √ | - | √ | √ | |
cicha praca | - | - | - | - | √ | - | - | |
obojętne dla posadzki | √ | √ | √ | √ | √ | √ | - |
Seria LTW
Koła LTW mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do + 150 °C. Mogą pracować w zamrażarkach w temperaturze do -40 °C i gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub obniżeniem temperatury. Koła LTW nie pozostawiają śladów na posadzce, mogą być używane w zastosowaniach przemysłowych i są zalecane do stosowania w mokrych i wilgotnych warunkach, w tunelach wędzarniczych, przemyśle spożywczym, gotowaniu mięsa i ryb, sprzęcie garbarskim, słonej wodzie i parze. Gwarantują dobrą odporność na silne uderzenia i nierówne podłogi.
Seria PR
Koła PR mogą pracować w zakresie temperatur od -20 °C do +300 °C. Charakteryzują się: dobrą odpornością na większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury do +300 °C. Wyposażone są w podwójne łożyska kulkowe z dodatkowymi osłonami metalowymi. Koła PR nie pozostawiają śladów na posadzce, gdy swobodne się toczą, ale mogą pozostawiać ślady pyłu, jeśli są używane na podłogach ściernych, również w przypadku użytkowania na bardzo nierównych podłogach lub przy silnych uderzeniach o ostre przeszkody mogą wystąpić odpryski lub pęknięcia powierzchni koła.
Seria MTW
Koła MTW mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do +300 °C. Charakteryzują się: dobrą odpornością na wodę, większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury do +300 °C. Koła te zapewniają również świetną pracę w zamrażarkach i temperaturach do -40 °C oraz gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Koła MTW nie pozostawiają śladów na posadzce, gdy swobodne się toczą, ale mogą pozostawiać ślady pyłu, jeśli są używane na podłogach ściernych; również w przypadku użytkowania na bardzo nierównych podłogach lub przy silnych uderzeniach o ostre przeszkody mogą wystąpić odpryski lub pęknięcia powierzchni koła.
Seria STW
Koła STW mogą pracować w zakresie temperatur od -70 °C i +280 °C. Charakteryzują się: dużą odpornością na wodę, wilgoć i parę, na rozpuszczalniki, oleje, kwasy i chemikalia, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury pracy do +280 °C. Koło to może pracować w zamrażarkach i zamrażarkach szokowych w temperaturze do -70 °C i gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Koła STW nie pozostawiają śladów na posadzce, mogą być używane w zastosowaniach przemysłowych i są zalecane do stosowania w piekarniach, w warunkach wilgotnych i mokrych, wózkach piekarniczych, tunelach wędzarniczych, przemyśle spożywczym, gotowaniu w autoklawie, słonej wodzie i parze. Gwarantują dużą odporność na uderzenia, na nierównych i chropowatych podłogach i doskonale nadają się do użytkowania w piecach obrotowych.
Seria RHT
Koła RHT mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do +260 °C. Charakteryzują się: wysoką odpornością na wodę, większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym oraz w piekarnikach wymagających temperatury do +260 °C. Koła te zapewniają również pracę w zamrażarkach i temperaturach do -40 °C oraz gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Pomimo czarnego koloru, koła RHT nie pozostawiają śladów na posadzce, przy swobodnym toczniu, ale mogą pozostawić ślady na chropowatych podłogach, jeśli są wleczone lub zablokowane. Gumowa opona może być wrażliwa na uderzenia z ostrymi przeszkodami (nacięcia). Są gładkie i bezgłośne na prawie każdej powierzchni, zapewniając cichą pracę i doskonałe właściwości amortyzujące, co sprawia, że są idealne do wszelkich zastosowań wymagających cichego toczenia.
Seria XTW
Koła XTW mogą pracować w zakres temperatur od -50 °C do +400 °C i są zalecane do ciągłego użytkowania do +350 °C. Charakteryzują się dobrą odpornością na wodę, większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w piekarnictwie i przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury do +400 °C. Koła te zapewniają również świetną pracę w zamrażarkach i temperaturach do -50 °C oraz gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Koła XTW nie pozostawiają śladów na posadzce, przy swobodnym toczniu, ale mogą pozostawić ślady na chropowatych podłogach, również w przypadku użytkowania na bardzo nierównych podłogach lub przy silnych uderzeniach o ostre przeszkody mogą wystąpić odpryski lub pęknięcia powierzchni koła.
Seria Z
Koła Z mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do +500 °C. Charakteryzują się możliwością przenoszenia dużych obciążeń w szerokim zakresie temperatur do +500 °C. Wyposażone są w łożyska ślizgowe z dodatkową smarowniczką. Nie pozostawiają śladów na posadzce, mogą być użytkowane na bardzo nierównych podłogach i są odporne na uderzenia. Mogą powodować hałas podczas pracy i uszkodzenia posadzki.