Przy optymalnym doborze kół do piekarni ważne są następujące informacje:
(W nawiasach podane najbardziej optymalne typy kół)
Wytrzymałość koła na wysoką temperaturę jest jednym z ważniejszych parametrów przy doborze zestawów kołowych, jednak istotne są również pozostałe warunki pracy. Jednymi z ważniejszych z nich są rodzaj posadzki i środowisko pracy, w jakim są użytkowane. Determinuje to również wybór następujących parametrów zestawu kołowego:
Należy spojrzeć na wymagania, jakie stawiane są przed zestawami kołowymi do wózków piekarniczych na podwyższone temperatury. Do najbardziej istotnych należą:
Warunki pracy/wymagania | seria koła | |||||||
LTW | PR | MTW | STW | RHT | XTW | Z | ||
bardzo wysokie temperatury | - | √ | √ | √ | - | √ | √ | |
czas pracy w skrajnych temperaturach | - | - | √ | - | - | √ | √ | |
chropowate posadzki | - | - | - | √ | √ | - | √ | |
przenoszone wysokie obciążenie | √ | √ | √ | √ | - | √ | √ | |
cicha praca | - | - | - | - | √ | - | - | |
obojętne dla posadzki | √ | √ | √ | √ | √ | √ | - |
Seria LTW
Koła LTW mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do + 150 °C. Mogą pracować w zamrażarkach w temperaturze do -40 °C i gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub obniżeniem temperatury. Koła LTW nie pozostawiają śladów na posadzce, mogą być używane w zastosowaniach przemysłowych i są zalecane do stosowania w mokrych i wilgotnych warunkach, w tunelach wędzarniczych, przemyśle spożywczym, gotowaniu mięsa i ryb, sprzęcie garbarskim, słonej wodzie i parze. Gwarantują dobrą odporność na silne uderzenia i nierówne podłogi.
Seria PR
Koła PR mogą pracować w zakresie temperatur od -20 °C do +300 °C. Charakteryzują się: dobrą odpornością na większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury do +300 °C. Wyposażone są w podwójne łożyska kulkowe z dodatkowymi osłonami metalowymi. Koła PR nie pozostawiają śladów na posadzce, gdy swobodne się toczą, ale mogą pozostawiać ślady pyłu, jeśli są używane na podłogach ściernych, również w przypadku użytkowania na bardzo nierównych podłogach lub przy silnych uderzeniach o ostre przeszkody mogą wystąpić odpryski lub pęknięcia powierzchni koła.
Seria MTW
Koła MTW mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do +300 °C. Charakteryzują się: dobrą odpornością na wodę, większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury do +300 °C. Koła te zapewniają również świetną pracę w zamrażarkach i temperaturach do -40 °C oraz gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Koła MTW nie pozostawiają śladów na posadzce, gdy swobodne się toczą, ale mogą pozostawiać ślady pyłu, jeśli są używane na podłogach ściernych; również w przypadku użytkowania na bardzo nierównych podłogach lub przy silnych uderzeniach o ostre przeszkody mogą wystąpić odpryski lub pęknięcia powierzchni koła.
Seria STW
Koła STW mogą pracować w zakresie temperatur od -70 °C i +280 °C. Charakteryzują się: dużą odpornością na wodę, wilgoć i parę, na rozpuszczalniki, oleje, kwasy i chemikalia, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury pracy do +280 °C. Koło to może pracować w zamrażarkach i zamrażarkach szokowych w temperaturze do -70 °C i gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Koła STW nie pozostawiają śladów na posadzce, mogą być używane w zastosowaniach przemysłowych i są zalecane do stosowania w piekarniach, w warunkach wilgotnych i mokrych, wózkach piekarniczych, tunelach wędzarniczych, przemyśle spożywczym, gotowaniu w autoklawie, słonej wodzie i parze. Gwarantują dużą odporność na uderzenia, na nierównych i chropowatych podłogach i doskonale nadają się do użytkowania w piecach obrotowych.
Seria RHT
Koła RHT mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do +260 °C. Charakteryzują się: wysoką odpornością na wodę, większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów i są w pełni certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym oraz w piekarnikach wymagających temperatury do +260 °C. Koła te zapewniają również pracę w zamrażarkach i temperaturach do -40 °C oraz gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Pomimo czarnego koloru, koła RHT nie pozostawiają śladów na posadzce, przy swobodnym toczniu, ale mogą pozostawić ślady na chropowatych podłogach, jeśli są wleczone lub zablokowane. Gumowa opona może być wrażliwa na uderzenia z ostrymi przeszkodami (nacięcia). Są gładkie i bezgłośne na prawie każdej powierzchni, zapewniając cichą pracę i doskonałe właściwości amortyzujące, co sprawia, że są idealne do wszelkich zastosowań wymagających cichego toczenia.
Seria XTW
Koła XTW mogą pracować w zakres temperatur od -50 °C do +400 °C i są zalecane do ciągłego użytkowania do +350 °C. Charakteryzują się dobrą odpornością na wodę, większość rozpuszczalników, olejów, kwasów i chemikaliów, odporne są na dym wędzarniczy i są w pełni certyfikowane do stosowania w piekarnictwie i przemyśle spożywczym, a także do wszelkich zastosowań piekarniczych wymagających temperatury do +400 °C. Koła te zapewniają również świetną pracę w zamrażarkach i temperaturach do -50 °C oraz gwarantują wysoką odporność na szok termiczny spowodowany szybkim wzrostem lub spadkiem temperatury. Koła XTW nie pozostawiają śladów na posadzce, przy swobodnym toczniu, ale mogą pozostawić ślady na chropowatych podłogach, również w przypadku użytkowania na bardzo nierównych podłogach lub przy silnych uderzeniach o ostre przeszkody mogą wystąpić odpryski lub pęknięcia powierzchni koła.
Seria Z
Koła Z mogą pracować w zakresie temperatur od -40 °C do +500 °C. Charakteryzują się możliwością przenoszenia dużych obciążeń w szerokim zakresie temperatur do +500 °C. Wyposażone są w łożyska ślizgowe z dodatkową smarowniczką. Nie pozostawiają śladów na posadzce, mogą być użytkowane na bardzo nierównych podłogach i są odporne na uderzenia. Mogą powodować hałas podczas pracy i uszkodzenia posadzki.
Poniżej możesz zmienić ustawienia plików cookies naszych i naszych partnerów. Korzystanie przez nas z plików cookie analitycznych oraz marketingowych wymaga Twojej zgody. W ramach cookies marketingowych wydzieliliśmy kategorię plików cookie związanych z wyświetlaniem reklam w związku z korzystaniem ze stron internetowych (reklamowe pliki cookie) oraz plików cookie pozwalających na docieranie do Ciebie ze spersonalizowaną reklamą w portalach społecznościowych (pliki cookie mediów społecznościowych). Więcej informacji o poszczególnych kategoriach plików cookie, które stosujemy w serwisie, znajdziesz poniżej.
Jeżeli chcesz zaakceptować wszystkie pliki cookie, kliknij „Zaakceptuj wszystkie”. Jeżeli natomiast chcesz, żebyśmy stosowali tylko niezbędne pliki cookie, kliknij „Zapisz ustawienia i zamknij”. Aby zmieniać preferencje plików cookie, przesuń suwak przy wybranej kategorii. Masz prawo do wglądu w swoje ustawienia oraz do ich zmiany w dowolnym czasie.
W celu zmiany ustawień szukaj w stopce "zarządzaj cookies".
Zarządzaj plikami cookies
Niezbędne pliki cookies
Niezbędne pliki cookie czynią stronę użyteczną włączając podstawowe funkcje, takie jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Strona internetowa nie może działać prawidłowo bez tych plików cookie.
Preferencyjne pliki cookies
Pliki cookie dotyczące preferencji umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie informacji, które zmieniają sposób zachowania lub wygląd strony internetowej, np. preferowany język lub region, w którym się znajdujesz.
Statystyczne pliki cookies
Statystyczne pliki cookie pomagają właścicielom witryn zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stronami internetowymi, zbierając i zgłaszając informacje anonimowo. Dzięki tym anonimowym informacjom możemy polepszać jej wygląd i funkcjonalność.
Marketingowe pliki cookies
Marketingowe pliki cookie służą do śledzenia odwiedzających na stronach internetowych. Intencją jest wyświetlanie reklam, które są odpowiednie i angażujące dla indywidualnego użytkownika, a tym samym bardziej wartościowe dla wydawców i reklamodawców zewnętrznych. Dzięki temu zobaczysz tylko te reklamy, które spełniają Twoje oczekiwania